Wij weten alles over economie!

Hoe regelt u de financiën bij een scheiding?

Hoe regelt u de financiën bij een scheiding?

De financiële zaken op orde bij een scheiding

Een scheiding heeft ingrijpende gevolgen. Niet alleen uw relatie verandert, maar ook uw woonsituatie en uw financiële situatie. Het hangt van uw inkomen af of u in het huis kunt blijven wonen of toch een andere woning zult moeten zoeken. En heeft u kinderen? Dan zult u ook de kinderalimentatie moeten regelen. Wij bespreken hier een aantal financiële zaken die u moet regelen bij een scheiding.

Kinderalimentatie

Ook na een scheiding hebben beide ouders de verplichting om financieel voor de kinderen te zorgen. De hoogte van de kinderalimentatie is afhankelijk van diverse factoren, zoals:

  • De leeftijd van de kinderen
  • De hoogte van het inkomen
  • Waar de kinderen wonen
  • Het kindgebonden budget
  • Eventuele schulden

Het is aan te raden om een professional in te schakelen voor het berekenen van de alimentatie. U kunt hiervoor bij Resolve Visie terecht.

De woning

Wilt u na de scheiding graag in het huis blijven wonen? Dan moet u uitzoeken of u de hypotheek over kunt nemen. Het kan zijn dat u uw partner uit moet kopen. Daarnaast is het goed om u te laten adviseren over de fiscale gevolgen van de scheiding en het overnemen van de hypotheek.

Verdeling van het pensioen

Het opgebouwde pensioen is wettelijk onderdeel van de financiële afspraken bij een scheiding. U krijgt te maken met een van de volgende mogelijkheden:

  • Pensioenconversie
  • Pensioenverevening
  • De Wet verevening pensioenrechten bij scheiding (Wet VPS)

Een mediator of adviseur bij scheiding kan vaak voor u berekenen wat de beste optie is.

Fiscale gevolgen

Een scheiding heeft veel fiscale gevolgen. Een foutieve belastingaangifte kan leiden tot naheffingen. De bedragen hiervoor kunnen snel oplopen. Let daarom na een scheiding extra goed op bij het doen van de belastingaangifte.

Wilt u hulp bij het regelen van de financiën bij de scheiding? Neem dan contact met ons op. Wij verwijzen u graag door.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *