Wij weten alles over economie!

De financiële kant van een zorgwoning

De financiële kant van een zorgwoning

Op welke financiële zaken moet u letten?

Naarmate we ouder worden, worden we meer hulpbehoevend. Een zorgwoning kan hierbij uitkomst bieden. Een zorgwoning is een kleine ondergeschikte woonruimte waardoor de mantelzorger en de zorgbehoevende enigszins samen kunnen wonen in relatieve privacy. U kunt hierbij een deel van uw woning ombouwen tot zorgwoning, een zorgwoning dicht in de buurt huren of u kunt een kleine woning in uw tuin laten bouwen voor dit doeleinde. Hoe dan ook dient u op enkele belangrijke zaken te letten voordat u hieraan begint.

Wie is de eigenaar?

De algemene regel is dat de (grond)eigenaar ook de eigenaar is van de zorgwoning. Als u als eigenaar ook de woning bouwt en bekostigd, is dat geen probleem. Als de zorgbehoevende de woning betaalt, kan dat een schenking opleveren. Dat heeft belastingtechnisch gevolgen en andere familieleden kunnen zich hierdoor benadeeld voelen. Het is daardoor altijd goed om de zorgbehoevende de eigenaar te laten zijn van de zorgwoning. Als hij of zij een lening afsluit voor de op maat gemaakte zorgunit, kan de rente daarvoor ook fiscaal aftrekbaar zijn.

Huisnummer

Er zijn voorwaarden waardoor een zorgwoning in bijvoorbeeld uw achtertuin een eigen huisnummer kan krijgen. Hiervoor moet de woning wel zelfstandig en zelfstandig toegankelijk zijn. Als een zorgwoning een eigen huisnummer heeft, dan heeft dit als voordeel dat een eventuele AOW-uitkering niet gekort wordt vanwege samenwonen. Een nadeel hiervan is wel dat u in dat geval een aparte aanslag kunt krijgen voor onroerend goed zaakbelasting. Ook de gevolgen voor een eventuele erfbelasting kunnen veranderen.

Wie verleent zorg?

Dit is misschien wel de belangrijkste vraag. Overleg goed met familieleden wie de daadwerkelijk zorg gaat verlenen. Kijk goed naar wie daar qua baan en op financieel gebied het beste voor geschikt is en hoe de werkdruk verdeeld wordt. Leg deze afspraken duidelijk vast.

Verdiep en overleg

De regels en de financiën rondom zorgwoningen zijn ingewikkeld. Er zijn echter enkele ook financiële voordelen! Heeft u een hulpbehoevend iemand in uw nabije omgeving? Dan komt u als mantelzorger wellicht in aanmerking voor subsidie. Kijk snel hier voorpassend advies van ZorgwoningVergelijker.nl. Weet u nog meer zaken waarop gelet moet worden bij een zorgwoning? Laat danhier uw berichtje achter!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *