Wij weten alles over economie!

Verwachtingen voor de arbeidsmarkt in 2021

Wat kunnen we in 2021 verwachten?

De coronacrisis heeft een grote impact gehad op de arbeidsmarkt. Door faillissementen en mensen die hun werk kwijtgeraakt zijn, was 2020 geen positief jaar. Opvallend is dat zowel Nederlandse werkgevers als werknemers toch positief zijn over de arbeidsmarkt in 2021. Vacaturesite ‘Indeed’ heeft hier onderzoek naar gedaan, en ruim 14.000 werknemers en 3.600 werkgevers ondervraagd. In dit blog vertellen we meer over de resultaten.

Verwachtingen van werknemers in 2021

Van de Nederlandse werknemers die ondervraagd werden, was meer dan een kwart optimistisch over de mogelijkheden voor hun carrière in het nieuwe jaar. Het onderzoek laat zien dat meer dan een derde van de ondervraagden positief is over de algemene arbeidsmarkt. Ongeveer een kwart van de medewerkers denkt dat een salarisverhoging in 2021 mogelijk is. Daarmee zijn de Nederlandse werknemers een stuk positiever dan de ondervraagde werknemers uit België en Duitsland. Daar liggen de cijfers namelijk lager.

Verwachtingen van werkgevers in 2021

Wat ook zeer opvallend is uit de resultaten van het onderzoek, is dat de werkgevers in Nederland zelfs nog optimistischer zijn over de arbeidsmarkt in 2021. Meer dan de helft van de ondervraagde werkgevers verwacht namelijk een mogelijkheid om hun bedrijf in het nieuwe jaar te laten groeien. Ruim 40% denkt dat hun personeel ook in 2021 carrièremogelijkheden heeft. De optimistische resultaten passen bij het feit dat de klap op de Nederlandse arbeidsmarkt relatief mild geweest is. De Nederlandse overheid heeft steun geboden aan ondernemers. Het percentage werkloosheid steeg in 2020, maar de stijging was nog relatief laag.

Overige voorspellingen voor 2021

Overige voorspellingen die nog zijn gedaan, komen van het Centraal Planbureau (CPB). Zij verwachten dat de werkloosheid in 2021 gaat stijgen tot boven de 6 procent. Dat komt doordat het bureau verwacht dat er nog veel reorganisaties bij bedrijven volgen, die in 2020 uitgesteld werden door het coronavirus. Geldt dit ook voor uw bedrijf? Wij raden aan om voor personeelszaken professionele hulp in te schakelen van een specialist op dit gebied.

Wat zijn uw verwachtingen voor het nieuwe jaar? Neem contact op en laat het ons weten.